Halk arasında gömülü (gömük) dişlerin, yani genellikle ağızda çıkamayan 20 yaş dişleri çekimi işlemi olmak üzere, kist operasyonları, ağız tümörlerinin çıkarılması-temizlenmesi operasyonlarını, implant cerrahisini, frenilektomi – vestibüloplasti - frenulum – (yani dudak, yanak ve dil gibi oluşumları sert dokuya bağlayan kas ataçmanlarının) serbestleştirilmesi operasyonlarını, çene kemiğini ilgilendiren ve ortodonti ile birlikte yapılan ortognatik tedaviler için gereken lefort ameliyatlarını, ekleme direk müdahaleleri, eklem cerrahilerini çene cerrahisi branşı yapmaktadır.
Genellikle ağızda sürme problemi olan üçüncü azı dişlerinin çekilmesi (ekstraksiyonu) işlemidir. Bu dişler 17–25 yaşları arasında sürme zamanı olduğundan dolayı bunlara 20 yaş dişi de denmektedir. Bu dişlerin ağızda bırakıldığı durumlarda mevcuttur. Eğer düzgün karşıt dişle temas edecek bir doğrultuda, yer darlığına sebep olmayacak şekilde sürerse 20 yaş dişlerinin çekimi gerekmeyebilir. 20 yaş dişlerinden sonra damakta yine sürme problemi yaşanan dişler köpek(kanin) dişleridir. Bunlarda aynı şekilde damaktan çıkarılabilir veya ortodontik braketlerle sürdürülebilir.
Çürük : Dişin sürmesi sırasında oluşan yuvada tükrük, bakteri ve yiyecek artıkları birikirse dişte çürük oluşturabilir ve yanındaki dişide tehdit edebilir.bunları erken fark etmek zordur. Çürük oluşursa bu dişlerde ve çevre dokularda enfeksiyona ve apseye neden olabilir.Ağrılı durumlar görülebilir.
Dişeti Apsesi(Perikoronitis) : Bir kısmı sürmüş dişlerde , o bölgedeki enfeksiyon yumuşak dokuyada sıçrar ve ağız kokusuna , ağrıya ve ödeme neden olur.bazı durumlarda ağzın tam açılamaması Halide oluşur(trismus).bu durum daha da ilerlerse lenfler aracılığı ile yanak ve boyun bölgesine de yayılır. Bu bölge iyi temizlenemediği için enfekte olmaya yatkındır.
Basınç Ağrısı : Sürme sırasında 20 yaş dişleri komşu dişlere de baskı yapıp o bölgede basınç ağrısına neden olabilir. hatta yandaki dişte aşınmaya, rezorpsiyona neden olabilir.
Ortodontik Amaçlı : Birçok genç birey dişlerindeki çapraşıklıkları düzeltmek için ortodontik tedavi görmektedir. Yirmi yaş dişlerinin sürme basınçları diğer dişlerede kuvvet uygulayıp, itmeye neden olur ve bunun sonuçu dişlerde çapraşıklıklar oluşur.
Protezle İlgili Sebepler : Protez planlaması yaparken yirmilik dişleride hesaba katmalıyız, çünkü yirmilik dişler protetik olarak nadiren kullanılırlar. Bazı durumlarda bu nedenle 20 yaş dişlerinin çekimi gerekebilir.
Kist Oluşumu : Gömülü dişler sürerken çevresindeki folikülün(kılıf) rezorbe olmamasından kaynaklanan kistik oluşumlar görülebilir. Bu oluşumlar büyüyüp kemikte rezorpsiyona(aşınmaya) neden olabilir ve kemikte büyük boşluklar oluşturup çene kemiğini zayıflatabilir. Bunlarda çene kemiğinde kırıklara yol açabilir. Nadirde olsa bu kistler tümörlere dönüşebilir. Bu riski almamak için yirmilik dişlerin çekimi geciktirilmeden yapılmaktadır.
Dişinizden rahatsızlığınız olmasa bile kontrol olması açısından doktorunuzla görüşüp, muayene olup, bir panaromik filmle durumuna bakmak gerekir. Eğer pozisyonunda bir sıkıntı yoksa, enfeksiyon, yer darlığı, çürük problemi, ağız kokusu yoksa daha sonra değerlendirilebilir. Ama unutulmamalıdır ki bunların hepsi aniden beklenmedik bir zamanda ortaya çıkıp çok daha fazla sıkıntı ve ağrıya neden olabilirler. Bu durumun ortaya çıkmaması için koruma amaçlıda çekilebilirler.
Böyle bir zaman olmamakla beraber eğer iyileşmenin daha hızlı ve problemsiz olması açısından 20-30 yaşları arasında çekilmesi iyi olur. 40 yaşın üzerinde operasyonlar zorlaşır, hem operasyon sonrası dönem daha zor geçer, iyileşme dönemi uzar.
Bu durumda genellikle Perikoronit (perikoronitis) dediğimiz bir enfeksiyon başlamıştır. Doktorunuzdan hemen bir randevu alın. Erken müdahale edilirse ağrılar ve şişlik artmadan bu dönem atlatılabilir.
Genellikle akut ve aktif bir enfeksiyon söz konusudur. Bu durumda antibiyotik kullandırılıp ağız hijyeni de kontrol altına alınıp çekim yapılır. Aksi takdirde enfeksiyonun çevreye yayılma faktörü oluşur, anestezik maddenin uyuşturma etkisi az olur ve bu da operasyonda ağrı duyulmasına neden olur. Operasyondan sonra enfekte alanın iyileşme dönemi de zor ve uzun olur.
Evet , farklıdır . yirmilik dişlerin çene kemiğindeki konumu, duruş pozisyonu,büyüklüğü, üzerinin kemikle kaplı olması veya mukoza ile kaplı olması çekimi zorlaştırabilir.
Bu bölgede kolay bir çekimden sonra hafif şişlik, ağrı ve kanama görülebilir. Bu çekimi takiben bu bölgede çekim boşluğuna kan toplanmaz ve ortam kuru kalırsa alveolit-kuru soket-dry soket – denen bir iyileşme sorunu yaşanabilir.Birkaç gün sonra bu durum düzelir. Eğer dişhekiminizin tavsiyelerine uyulursa iyi bir postoperatif( işlem sonrası ) bakımla gerek ilaç, gerek doktorunuzun gözlem ve pansumanıyla hastada bu sorunlarla karşılaşılmayabilir.
İleri yaşlardaki hastalarda kemik yapısı yoğunlaştığı ve esneklik azaldığı için çekim zorlaşır, iyileşme yavaşlar.
20 yaş çekimleri, ufak kist operasyonları ve implant cerrahisi dışında ki genel anestezi gerektiren komplike cerrahi uygulamaların başta üniversite hastaneleri olmak üzere diğer hastanelerde uygulanması önerilmektedir.
Ortodonti (Tel Tedavisi) hakkında bilgi almak için tıklayınız.
facebook
instagram
Youtube